Viborg Rådhus

Erhverv

25/43

 
 
 
 
 

Det 19.400 m2 store hus er placeret på et tidligere kaserneområde lidt uden for Viborgs historiske bykerne. Det er her byens gæster og borgere for fremtiden skal møde op, når de skal møde det officielle Viborg.

Rådhuset er udformet som et skulpturelt volumen svævende over en base af lavere bygninger, nænsomt integreret i landskabet. Huset åbner sig mod rådhuspladsen og den nye grønne rådhuspark og inviterer medarbejderne og de besøgende ind i et hus, der er både åbent, lyst og fleksibelt. Det centrale atrium er skulpturelt udformet med to store trapper; en siddetrappe, som forbinder stueplanet med konference- og mødeområdet på 1. sal og en skulpturel trappe til internt brug, som forbinder etagerne 1-5.

Viborg Kommunes godt 800 medarbejdere får dermed et hus, der ud over de åbne kontorlandskaber rummer fleksrum, samtalerum, mødefaciliteter, en byrådssal og et konference- og mødecenter. På den øverste etage, med fin udsigt og direkte adgang til en stor tagterrasse, er medarbejderkantinen og køkkenet placeret.

Facaden med bånd af dybe kassetter giver – ud over solafskærmning –huset et markant udtryk udadtil. Tagets form afspejler atriets skulpturelle geometri. Rådhuset bliver dermed et vartegn, en moderne arbejdsplads og et nyt sted i byen for både borgere og medarbejdere.

Skjul alle
Vis alle

Projektfakta

Projektfakta

Beliggenhed: Viborg, Danmark
Bygherre: Viborg Kommune
Bruttoareal: 19.400 m2
Byggeår: 2009 - 2011
Opgaveform: Førstepræmie i international konkurrence
Fotos: Thorbjørn Hansen, Kontraframe, Thomas Mølvig og Martin Schubert

Bæredygtighed

Bæredygtighed

Viborg Rådhus får et samlet energiforbrug, som opfylder de retningslinjer, der er defineret i det danske bygningsreglement (BR08) som lavenergiklasse 1 (max (50 +1100 / A) kWh/m2a (A = det opvarmede gulvareal))

Dette resultat er opnået gennem følgende bæredygtige tiltag:

- En kompakt bygningsgeometri
- 3-lags energiglas
- Naturlig ventilation (hybrid ventilation) sikrer energieffektiv ventilation af bygningen. Tilknyttet til dette er et intelligent IT-system til måling af luftkvalitet,   temperatur og kontrol af åbninger i klimaskærmen
- Dele af bygningen vil være mekanisk ventileret. Her en effektiv varmegenvinding påkrævet
- Anvendelse af en adsorbtionsvarmepumpe, som drives med fjernvarme.
- Passiv og aktiv køling af bygningsmassen (betongulv, åbne nedhængte lofter)
- Køling med grundvand
- Dagslys: formen af bygningen er blevet udviklet til optimal eksponering for sollys
- Ekstern solafskærmning
- Bevægelsesdetektorer og brug af energibesparende lyskilder for at reducere strømforbruget
- Solcelleanlæg på overdækkede parkeringspladser (ca. 1265m2 monokrystallinske solceller)

Derudover er følgende miljøvenlige foranstaltninger integreret:

- Vandbesparelse ved at bruge toilet-skyl med sparfunktion
- Regnvands- opsamling og -nedsivning på ejendommen

Beliggenhed

Map_Denmark_Viborg.png
  • Viborg, Danmark

Kontakt

Partner & Managing Director HLA Munich, Arkitekt MAA, HD(O)
wf@henninglarsen.com
Telefon: +49 (0)89 8563338-110
download vCard
Kommunikationschef
ffe@henninglarsen.com
Telefon: +45 8231 3160
download vCard