Massar Children's Discovery Center

Kultur

25/54

 
 
 
 

Opdagelsescentret har fundet inspiration til sin form i den unikke Damaskus-rose. I centrets midte finder man det store fællesrum. Her vil børnene kunne mødes, dele viden og udvikle nye idéer sammen.

Den runde bygning er placeret på en 170.000 m2 stor grund, et flodleje, i hjertet af Damaskus. Fra grunden er der gåafstand fra Damaskus’ historiske centrum med universitetet, nationaloperaen og nationalmuseet som naboer.

Massars ambition er at skabe bedre uddannelsesmuligheder for unge i et land, hvor 40 % af befolkningen er under 15 år. Centret vil indholde undervisningslokaler, udstillingsarealer, bibliotek og faciliteter for forskere, og derudover vil der indgå en række naturvidenskabelige temaudstillinger for børn i alderen 5 - 15 år.

Udendørs vil de besøgende blive ledt gennem en række intime rumoplevelser, som taler til alle sanser. Vand vil blive et gennemgående tema - både som aktivitet og ledetråd, men også som synliggørelse af bæredygtige tiltag og udannelsesmedie.

Idéen er at skabe en park, der som et tæppe af aktiviteter væves sammen med opdagelsescentret.

Massar Children's Discovery Centre er designet som en lavenergibygning. Formen skaber skygge og naturlig ventilation i bygningen. Det er en kompleks struktur, og et tæt samarbejde med ingeniørerne gjorde det muligt at tænke konkrete løsninger ind tidligt i designfasen.

Skjul alle
Vis alle

Projektfakta

Projektfakta

Beliggenhed: Damaskus, Syrien
Bygherre: Syria Trust for Development
Bruttoareal: 16.000 m2
Byggeår: 2008 - 2012
Opgaveform: Førstepæmie i international konkurrence
Samarbejdspartnere: Martha Schwartz Partners, Buro Happold Engineering og Geoffrey Barnett Associates

Bæredygtigt design

Bæredygtigt design

Massar Children's Discovery Centre er en lavenergibygning, der bruger lokale materialer, ressorucer og kompetencer. Fokus har i designfasen været på at mindske energi- og ressourceforbruget mest muligt.

Bygningens passive egenskaber nedsætter energibelastningen. Formen og strukturen er optimeret, så behovet for køling og opvarmning er mindsket betragteligt. Ved at bruge og kontrollere solens påvirkning er energiforbruget reduceret. Det har været vigtigt at finde en balance, så bygningen kunne få så meget dagslys som muligt, uden at solen varmer rummene så meget op, at der bliver behov for køling.

Ved at opsamle og lagre solens varmepåvirkning om vinteren kan behovet for opvarmning nedbringes. Bygningen holder på varmen.

Om sommeren skaber bygningen skygge og mindsker derved kølingsbehovet. Temperaturerne i Syrien gør det i en stor del af året muligt at bruge naturlig ventilation i bygningen. I de meget varme og kolde måneder suppleres ventilationen mekanisk, når der er behov for det.

Bygningen genbruger vandet i huset. Både pumpesystemer og opvarmning af vand sker med solenergi. Husets opvarmes i øvrigt med geotermisk varme.

En rose i 3d

En rose i 3d