26.09.2016

40/513

Nyt rådhus i Uppsala

Med en transparent arkitektur går det nye rådhus i Uppsala i dialog med borgerne og inviterer dem ind i hjertet af bystyret. En offentlig passage gennem bygningens stueetage forbinder den nye rådhusplads med et overdækket gårdrum, hvor borgerservice og andre udadvendte funktioner er placeret.

I gårdrummet knytter en skulpturel bygning rådhusets gamle og nye afdelinger sammen med gangbroer i forskellige niveauer. Her er byrådssalen og møde- og konferencefaciliteter placeret. Den centrale bygning bidrager til et moderne arbejdsmiljø, hvor videndeling og problemløsning på tværs af organisationen er i højsædet. Det nye rådhus rummer foruden 1.500 fleksible arbejdspladser, café med udeservering, restaurant, butikker, konferencefaciliteter og plads til offentlige og private udstillinger og arrangementer.

Projektet er en om- og tilbygning af det eksisterende rådhus, der kun blev delvist opført efter de oprindelige tegninger. Henning Larsen Architects’ forslag bygger videre på konkurrenceforslaget fra 1957 og fuldender, med en L-formet tilbygning, den oprindelige intention om en lukket karréstruktur.

Ifølge juryen leverede Henning Larsen Architects det forslag, der mest overbevisende forener funktionelle krav og arkitektonisk kvalitet:

”Vores vision er et indbydende, moderne rådhus, som fremmer dialogen med borgerne, og som er en funktionel arbejdsplads og et mødested for beboere, embedsmænd og politikere. Samtidig vil vi bevare rådhusets oprindelige arkitektoniske værdi. Jeg synes, at vinderforslaget er lykkes med at løse denne svære ligning på en meget elegant måde,” siger borgmester i Uppsala Kommune og formand for juryen, Marlene Burwick.

Juryen har bedømt de fem konkurrenceforslag ud fra parametrene arkitektonisk design, funktionalitet, tilpasningsdygtighed, realiserbarhed og bæredygtighed.

Vinderforslaget danner grund for det fortsatte arbejde med udvikling og tilpasning af det nye rådhus, som kommer til at foregå i dialog mellem rådgiverteamet og bygherre. Ombygningen af rådhuset indledes i 2017 og bygningen forventes klar til indflytning i 2020. 

Skjul alle
Vis alle

Fakta

Fakta

New-Town-Hall-Uppsala_Henning-Larsen-Architects_02.jpg

Beliggenhed: Uppsala, Sverige
Bygherre: Uppsala Kommune
Bruttoareal: 25.000 m2 (tilbygning 13.500 m2)
Byggeår: 2017 - 2020
Opgaveform: Inviteret, international konkurrence
Bæredygtighed: BREEAM-SE Excellence
Landskabsarkitekt: SLA
Rådgivende ingeniør: Tyréns

Seneste nyheder...

Download